Reinigen en opladen van de edelstenen

 


Welkom

Home

Nieuw

 

Hangers

Ringen

Kettingen

- kettingen Extra Lang

Oorhangers

Armbanden

Broches

Raamhangers

 

Stone-ART

Dotpainting-art

Mandala-art

Gemstone-art

 

Etnische sieraden

etnische kralen

Kazuri sieraden

Chakra sieraden

 

Gaia Gems

- edelsteen hangertjes

- luxe edelsteen troshangers

- stenen, kralen, snoeren

- buideltjes

Diversen

 

Sieraden op naam edelsteen

 

Bestellen

Nieuws

Info

zilvergieten

tijdelijke map

leuke links

kunstmarktjes

- sieraden maken

 

Rariteitenkabinet

Werking Edelstenen

 

 

Algemene Voorwaarden

Disclamer

 

Kijk voor meer nieuws op Gaia Facebook

 

Verzorging van edelstenen

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden. De positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden door het opladen van de steen. De negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ontladen worden door het reinigen van de steen.

 Voel je dat de werking van de steen minder wordt of heeft de steen veel negatieve energie opgenomen, verzorg de steen dan op dat moment. Als algemene richtlijnen zou je kunnen aanhouden dat als je een steen gebruikt voor een healing-sessie je hem ervoor en erna reinigt. Als je een steen bij je draagt voor de geneeskrachtige of therapeutische werking is het verstandig om hem 1 maal per maand te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.

 

Reinigen of ontladen van edelstenen

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op. De mate waarin dit gebeurt verschilt per steen. Sommige stenen, zoals Citrien, Seleniet, Hematiet en Cyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden.

 Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wilt reinigen en wilt ontdoen van alle opgenomen negatieve lading.

 • Koud stromend water
 • Aarde
 • Hematiet
 • Salie of andere reinigende kruiden
 • Wierook (met name sandelhout)
 • Amethyst
 • Seleniet

De eerste methode om een steen te reinigen is door hem een aantal minuten onder koud stromend water te plaatsen. Dit kan gewoon onder de kraan. Vooral geen afwasmiddel gebruiken. Daar worden de stenen dof van.

Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen NIET in water worden gereinigd. Dit geldt o.a. voor Calciet, Seleniet, Magnetiet, Lapis Lazuli, Turkoois en Angeliet.

Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond.

Een andere veilige en zachte reiniging is door stenen in een schelp of bakje met Hematiet steentjes te plaatsen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen.

Door salie of het gebruik van andere reinigende kruiden te branden en de steen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de steen te reinigen, kan de steen ook gereinigd worden. Wierook werkt hetzelfde.

Amethyst tenslotte is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door een steen een uur of twaalf in een amethystgeode of op een amethystcluster te leggen wordt deze vanzelf gereinigd.  Een amethystcluster moet je daarentegen na iedere reiniging zelf ook even goed reinigen.

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.

 

Opladen van edelstenen

Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder volgen de meest gebruikte methodes om edelstenen op te laden.

 • Maanlicht
 • Zonlicht
 • Bergkristal
 • Seleniet
 • Meru piramide

 

Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht!

Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. De licht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van fel zonlicht. Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: Amethyst, Aquamarijn, Aventurijn, beryl, Celestien, Fluoriet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn, Turkoois.

Tenslotte kan een steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen door hem op een Bergkristal cluster of in een schelp of bakje met Bergkristal steentjes te leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kan heel goed onder stromend water gehouden worden).

 

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.

  

 

Agaat - Amazoniet - Amethist - Aquamarijn - Aventurijn - Barnsteen - Bergkristal - Calciet - Carneool - Chakrastenen - Chalcedoon - Charoiet - Chrysopraas - Chrysocolla - Citrien - Fluoriet - Granaat - Goudsteen - Hematiet -Ioliet - Howliet - Hemimorfiet - Jade - Jaspis - Koraal - KyaniteLabradoriet - Lapis Lazuli - Lavasteen - Maansteen - Mookaiet - Malachiet - Natuurmateriaal - Obsidiaan - Onyx - Opaal - Opaliet - Parel  - Peridoot - Pyriet - Robijn - Rhodoniet - Rodochrosiet - Rookkwarts - Rozekwarts - Serpentijn - Smaragd - Sodaliet - spinel -  Sugiliet - Tijgeroog - Toermalijn - Topaas - Turkoois - Unakiet - Zilver - Zoisiet - Rhea sieraden - GaiaGems - Kazuri sieraden - Etnische sieraden - dotpainting - Etnische kralen - diversen  - Stone-Art