Afrikaanse  koperen kralen


Welkom

Home

NIEUW !!

 

Sieraden Koper

 

Etnische sieraden

Gaia Gems

Stone-Art

 

Sieraden op naam edelsteen

 

Bestellen

Nieuws

Info

Rariteitenkabinet

Werking Edelstenen

 

 

Algemene Voorwaarden

Disclamer

 

 

 


Deze koperen kralen zijn gemaakt volgens de Lost Wax procedure die we ook bij het zilversmeden kennen. Ze worden ook wel mandkralen genoemd.

De techniek voor het maken van verloren waskralen is een zeer oude techniek die in Afrika en India veel werd gebruikt voor het maken van kralen en beeldjes.

Ook nu nog wordt de techniek door kunstenaars en vaklieden toegepast.
Bronzen, koperen en gouden Afrikaanse kralen komen veelal uit het westelijk deel van Afrika. Het maken van deze kralen is een zeer tijdrovend werkje.

Eerst wordt er een wasmodel van een bepaalde kraal gemaakt. Daarna wordt deze eerst in een klein laagje vloeibare klei gedoopt. Zodra de klei hard is komt er een dikkere laag klei omheen, zodat er een mal ontstaat. Een draad van was wordt door de klei getrokken om het rijggat te vormen.

 

          

      

Op de meest gunstige plaats worden 1 of meerdere gaatjes gestoken. Het model wordt in een oventje verwarmd, waardoor de wax vloeibaar wordt en door de gaatjes wegloopt. Een holle mal van klei is dan het nieuwe model. Daarna wordt er vloeibaar brons, koper of een ander metaal in de mal gegoten. Na droging wordt de kraalmal dan voorzichtig kapot geslagen, waardoor de klei breekt en afbrokkelt. De nieuwe kraal wordt vervolgens schoongemaakt, afgewerkt en gepolijst.
 


Elke kraal is zo een exacte replica van zijn wasmodel. Met dit proces wordt het wasmodel en de klei vernietigd, zodat er voor iedere kraal apart een kleimodel gemaakt moet worden. Hierdoor is elke kraal uniek.
 

 

Messing wordt ook wel Brass genoemd. Het is een legering van koper en aluminium.