Been

Batik benen kralen, veel afkomstig uit Kenia, worden handmatig voorzien van tribal motieven door middel van een batik techniek.

Op het moment dat de kralen in de juiste vorm zijn geslepen en een gat hebben, wordt er een wax aangebracht op de kraal in het gewenste motief, waarna de kraal wordt gedoopt in een pot met zwarte tot donkerbruine plantaardige verf of pek, zodat de kraal zwart wordt. Op de plaatsen waar de wax zit blijft de kraal wit. Daarna worden de kralen gewassen om de wax te kunnen verwijderen en het beschilderde patroon blijft tenslotte zichtbaar en worden ze voorzichtig gepolijst.

Deze gebatikte kralen zijn een van de spectaculairste kralen uit Afrika. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. Tegenwoordig gebruikt men koe -been om de kralen te maken, heel vroeger werden de kralen ook wel van kamelenbeen gemaakt.

Hoorn

Van de hoorn van koeien, geiten en yaks worden al eeuwen lang kralen gemaakt en kunnen verschillen van kleur. Hoorn geeft een warme glans en is dan ook een geliefd materiaal voor kralen.

Been en hoorn

Ook qua glans zijn er enorme verschillen. Een ongepolijste kraal lijkt bijna van been en een teveel gepolijste kraal bijna van plastic.

Hoorn heeft een warme glans en is dan ook een geliefd materiaal voor kralen.

Vaak zijn er allerlei symbolen in gekerfd of op een batik manier patronen in verwerkt.

Menu werking edelstenen