Chalcedoon

De Chalcedoon (blauwe agaat) behoort tot de kwartsfamilie met hardheid 7. De blauwe chalcedoon is licht tot helder blauw, soms met een streeppatroon, soms juist effen van kleur. Als de streeppatronen fijn en kantachtig zijn, wordt dit kristal ook wel blue lace agaat (blauw kant agaat) genoemd.

Overigens horen ook de appelgroene Chrysopraas, de donkergroene Heliotroop, de Mosagaat, de zwarte Onyx en de zwart-wit-bruine Sardonyx tot de Chalcedon-familie. Een steeds zeldzamere soort is de helderblauwe Chalcedon, die wordt gevonden in Namibië. Chalcedon werd in de oudheid gebruikt om de weergoden te eren, door er beeldjes uit te snijden. Chalcedon staat sinds mensenheugenis bekend als de redenaar-steen.

Vooral bij kinderen stimuleert deze steen het spraakgebied in de hersenen en behoed voor stotteren. De Chalcedoon schenkt meer zelfvertrouwen en zorgt voor een duidelijke uitspraak. Daarbij versterkt deze steen het doorzettingsvermogen en verdrijft melancholie.

Waar geestelijke arbeid verricht moet worden en de druk en spanningen hoog oplopen, zal hij kalmte en een positieve energie uitstralen.

Edelstenen en kristallen werken enkel ondersteunend en zijn nooit een vervanging voor therapie.
Raadpleeg daarom bij klachten altijd je huisarts.