De rook van smudge sticks, smeulende bundeltjes gedroogde kruiden, wordt al eeuwenlang gebruikt in allerlei rituelen. Er er blijkt daadwerkelijk iets te veranderen in ons huis en lijf als we de sticks hun werk laten doen.

We steken een bundeltje met kruiden als (witte) salie, lavendel, rozemarijn, cederhout of Palo Santo – heilig hout – aan om een (nieuw) huis mee te reinigen of bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk te vieren. Anderen zetten de geurige rook in om zichzelf een spirituele oppepper te geven of als hulpmiddel om in het hier en nu te komen.

Vooral in de strijd tegen depressieve gevoelens, woede, angst, frustratie, wrok en verdriet. Het aroma van salie, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat, waardoor je beter kunt ontspannen.”

Hoe te “smudgen”.

Wanneer je je hele huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping, van boven naar beneden > Ga een vertrek binnen en begin aan de linkerkant en draai zo in de richting van een deur.

Het belangrijkste van smudgen is, dat je je intuïtie volgt. Als je voelt dat een bepaalde plek extra aandacht nodig heeft, neem hier dan ook de tijd voor om dit te doen en gun die plekken in je huis of van je lichaam de extra rook. Blijf tijdens het reinigen vragen om hulp bij het reinigen. En bedank de onzichtbare krachten voor hun hulp.

Zet een raam open voordat je begint. Wanneer je kruiden verbrandt, komen er bijproducten vrij die – in hoge concentraties – niet goed voor je zijn. Als je astma hebt, kun je er beter helemaal niet aan beginnen. Bovendien moet je ‘het negatieve’ de kans geven om je huis te verlaten.

Leg het bundeltje gedroogde kruiden of de Palo Santo stick in een kom van klei of een abalone schelp.

Vul je vuurvaste bakje of je abalone schelp eventueel met een beetje zand. Dat beschermt de schelp en je handen.

Steek voorzichtig één kant van de smudge stick of het Palo Santo stokje aan.

Zorg dat de vlammen uit gaan en het uiteinde gaat smeulen en roken.

Loop rustig door de hele ruimte en houdt daarbij in je hoofd de intentie vast om de ruimte te zuiveren. Maak op deze manier een paar rondjes door de ruimte. Je kunt eventueel met een veer de rook verspreiden.

Doof de smudge stick uit in het schaaltje of schelp of met zand of een beetje water en zorg dat er niets meer brand.

De as die uiteindelijk overblijft na het ‘smudgen’ geef je terug aan de aarde.