Algemene

informatie over

chakra's

Welkom

Home

NIEUW !!

 

Chakra sieraden

 

Etnische sieraden

Gaia Gems

Stone-Art

 

Sieraden op naam edelsteen

 

Bestellen

Nieuws

Info

Rariteitenkabinet

Werking Edelstenen

 

 

Algemene Voorwaarden

Disclamer

 

Kijk voor meer nieuws op Gaia Facebook

 

 

 

 
Chakra betekent in het Sanskriet 'wiel' of 'schijf'.
De chakra wordt ook wel omschreven als een wielvormige draaikolk waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of tegenkomen.
Door de rotatie van de chakra's wordt energie aangetrokken en weer afgegeven in een voortdurende energie-uitwisseling met de kosmos.
De Chakra's dienen als ontvangststations, transformatoren en verdelers van de Prana, (levensenergie).
 

De zeven chakra's

De zeven chakra's zijn belangrijk voor het welzijn van lichaam en geest.

Elk chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Chakra's kunnen soms niet actief genoeg zijn waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief.

Wanneer 1 van deze chakra’s geblokkeerd raakt of wanneer de energie niet zo vlot kan vloeien, kan het resultaat ziekte of ongemak zijn. Dit kan zich uiten op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel niveau.

 

Muladhara, het wortelchakra
Het eerste chakra heet basis- of wortelchakra. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Dit chakra helpt je gronden.

Het eerste chakra is verbonden met de aarde en het getal is vier, want er zijn op aarde vier elementen en vier windrichtingen. Het wortelchakra heeft te maken met het veilig voelen en het accepteren van jezelf. De affirmatie is: Ik mag er zijn; Ik breng mijn leven in balans door van mezelf te houden.

Kenmerken van de wortel- of stuitchakra

Plaats: uiteinde van de ruggengraat

Kleur: rood

Emotie: angst

Staat voor:  de wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties. Als de chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.

Te weinig actief: angstig en nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.

Overactief: materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.

Kruid/geur: Ceder

Edelstenen: zwarte toermalijn, obsidiaan, onyx, rookkwarts, robijn, rode jaspis,      granaat, hematiet, agaat.

Element: aarde

Lichaamsdelen: benen, botten, dikke darm

Actie: Ik ben, ik heb

 

Svadhishthana: het sacraalchakra
De chakra's zijn afwisselend actief (gevend, positief, mannelijk) en receptief (ontvangend, negatief, vrouwelijk). Bij het eerste chakra zijn we actief bezig met ons leven en zelfbehoud, bij het tweede chakra laten we ook de omgeving toe.

De ander komt in zicht en we stellen ons open voor contact. Onze wereld breidt zich uit. Het getal is zes: onder en boven komen bij de vier windrichtingen.

Het tweede chakra is het sacraal- of sekschakra. We verlaten de zekerheid en geborgenheid van het puur aardse bestaan en geven ons letterlijk en figuurlijk bloot om op intieme manier in contact te komen met de ander. Ook innerlijk kunnen we ons kwetsbaarder opstellen in onze groei naar een evenwichtiger en lichter bestaan. Dit doen we door onze schaduwkant recht in de ogen te kijken in plaats van alles weg te stoppen in ons onderbewuste. Het element van het sacraalchakra is water (het gebied van onze emoties), verbonden met de Maan. Beweging, verandering en emotie, het recht om te voelen zijn de woorden die bij dit chakra horen. Een affirmatie voor dit chakra is: Ik laat het verleden los en accepteer het heden.

Kenmerken van de sacraal chakra

Plaats: onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen

Kleur: oranje

Emotie: schuldgevoel

Staat voor : Emotie en sexualiteit. Als de chakra open staat kunnen je emoties vrij laten gaan en uiten zonder overemotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.

Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.

Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, seksverslaafd, dwangmatig gedrag.

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: koraal, agaat, carneool, zonnesteen, chalcedoon, maansteen

Element: water

Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas

Actie: ik voel

 

Manipura: zonnevlechtchakra
Na zelfbehoud (eerste chakra) en de omgeving (tweede chakra) komen we toe aan onszelf. Manipura betekent flonkerend. Met het zonnevlechtchakra kunnen we schitteren als de koperen ploert aan de hemel, want in het derde chakra staat het ego centraal.

Alles draait om zaken als macht en wilskracht en zelfvertrouwen. De kleur is natuurlijk geel en het element vuur.

Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeën. Het ego ligt niet zo goed in de spiritualiteit, maar we hebben het echt nodig, want anders komt er van onze plannen niets terecht.

Mooi en evenwichtig ontwikkeld, zorgen de tien lotusblaadjes van dit chakra ervoor dat je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde heb

Kenmerken van de navel chakra of solar plexus

Plaats: plexus solaris

Kleur: geel

Emotie: schaamte

Staat voor: Wilskracht en macht. Je gedrag in de groep. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering, kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt.

Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen

Overactief: dominant, agressief, overactief

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: amber, topaas, citrien, tijgeroog, barnsteen.

Element: vuur

Lichaamsdelen: spierstelsel, spijsvertering

Actie: ik kan, ik wil

 

Chakra's - Anahata: hartchakra
Alle chakra's zijn prachtig als ze opengaan in zuiverheid, maar het hartchakra is als middelste chakra het mooiste. Hier is alles in balans.

Je ziet het aan het symbool van dit chakra, de zespuntige ster. Een driehoek wijst naar boven, de tweede naar beneden. Aarde zoekt hemel, hemel zoekt aarde. Samen vinden ze elkaar in liefde.

Het getal is 12, een verdubbeling van het tweede chakra. Dat heeft ook met liefde te maken, maar is meer aards gericht op seks en voortplanting. Niet dat het hartchakra tegen seks is, maar er is meer onder de zon, ook als de onvoorwaardelijke liefde nog ver weg is. De kleur is groen als de prille lente: liefde is groeikracht.

Kenmerken van de hartchakra

Plaats: hart

Kleur: groen

Emotie: verdriet

Staat voor: De hartchakra, staat voor liefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.

Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch

Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers

Kruid/geur: lavendel, jasmijn

Edelstenen: Rozekwarts, toermalijn, smaragd, groene toermalijn, aventurijn, malachiet, chrysopraas, jade

Element: lucht

Lichaamsdelen: longen, hart, armen, handen

Actie: ik bemin en word bemind

 

Chakra's - Vishuddi: het keelchakra
De nek verbindt het lichaam met het hoofd. Het keelchakra is de verbinding tussen de drie lagere chakra's en het hartchakra met de twee hogere chakra's.

De liefde van het hartchakra is prachtig, maar waar zijn we als we het niet kunnen uiten? Communiceren, uiting geven aan, dat is het terrein van dit chakra.

De zonnevlecht liet ons bewust zijn van ons eigen persoon, het keelchakra brengt dit op een hoger plan en spoort ons aan er wat moois van te maken. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid. Niet het geel van de zon domineert, maar het heldere blauw van de stralende hemel.

In het element ether komen de vier 'aardse' elementen samen in een volmaakte balans. Vier maal vier is zestien, het getal van dit chakra. De balans wordt verstoord als aarde, water, vuur en lucht - de onderste vier chakra's - niet in balans zijn.

Kenmerken van de keelchakra

Plaats: keel

Kleur: blauw

Emotie: leugens

Staat voor: Je zelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.

Te weinig actief: angst om te spreken.

Overactief: je praat teveel, kan niet luisteren

Edelstenen: lapis lazuli, turkoois, groene aventurijn, aquamarijn, amazoniet, chrysocolla

Element: geluid

Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen, mond

Actie: ik spreek en word gehoord

 

Chakra's - Ajna: het derde-oogchakra
Het derde-oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.

Er zijn maar weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben aangezien dit altijd met een hoge graad van bewustzijn gepaard gaat. Maar zelfs als het derde oog gedeeltelijk geopend is kan het toch harmonieus functioneren, wat blijkt uit een helder verstand en geestelijke bezigheden. Je bewustzijn is een spiegel voor het Goddelijk Zijn. Je bent Meester over je geest.

Kenmerken van de hoofdchakra

Plaats: voorhoofd, tussen de ogen

Kleur: indigo

Emotie: illusie

Staat voor: Inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuïtie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen.

Te weinig actief: geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig,

Overactief: te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.

Kruid/geur: steranijs

Edelstenen: Lapis lazuli, Sodaliet, Saffier

Element: licht

Lichaamsdelen: ogen

Actie: ik zie

 

Chakra's - Sahasrara: het kruinchakra
Het kruinchakra is het einde van de reis langs de çhakra's, de kroon op het werk. De duizendbladige lotus verwijst naar de oneindigheid, naar de eeuwige oerklank OHM, naar de verlichting die ons optilt boven de wereld van tijd en plaats.

Hier is het Niets verbonden met het Al. Ware verlichting is vol en leeg tegelijk en niet in woorden te vangen. In dit Heelal voorbij de woorden hoort de kleur paars. Paars is het einde van de regenboog, verdere kleuren kunnen we niet zien. Ook goud (de koninklijke kleur) en wit (waar alle kleuren uit voortkomen en weer samenkomen) passen bij dit chakra.

Verlichting is niet voor iedereen elke dag weggelegd, maar ook in de wereld van tijd en ruimte doet het kruinchakra zijn werk. Een open kruinchakra verheft je boven de verschillen. Gelijkmoedigheid is hier het kernwoord. Je bent geen slaaf van je hartstochten en angsten. Vreugde en verdriet vallen van je af omdat je innerlijke rust onverstoorbaar is.

Zelfverwerkelijking (zonnevlecht) maakt plaats voor zelfrealisatie en het besef dat je het grotere geheel dient als je anderen helpt.

Kenmerken van de kruinchakra

Plaats: kruin

Kleur: paars

Emotie: illusie

Staat voor: De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.

Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apathisch

Overactief: overintellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd.

Kruid/geur: lotus

Edelstenen: amethist, opaal, maansteen, bergkristal, diamant, fluoriet

Element: kennis, informatie

Lichaamsdelen: zenuwstelsel, hersenschors

Actie: ik weet


Regelmatig onze chakra’s reinigen helpt ons problemen los te laten. Het helpt ons ook in evenwicht te blijven, vol energie en gezond op alle vlakken.